Tuvalet Alışkınlıklarınız Kalp Krizi Riskiniz İçin İpucu Veriyor, İşte Dikkat Etmeniz Gereken Belirtiler!
Uzmanlar tuvalet alışkınlıklarınızın birçok ölümcül hastalıkların uyarısı olabileceğine dikkat çekiyor.
Dünya üzerinde her yıl milyonlarca kişi ani
kalp krizi nedeniyle hayata veda ediyor. Kalp hastalıklarının önceden tespiti hayati önem taşırken, uzmanlar tuvalet alışkanlığımızın kalp krizi dahil birçok ölümcül hastalıklar hakkında bize uyarılarda bulunabileceğine dikkat çekiyor.
Yapılan araştırmalar normal dışı seyreden tuvalet alışkınlıklarının ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğini belirtiyor. Kişiden kişiye farklılık gösterebilen tuvalet alışkanlıkları, kabızlık, ishal gibi rahatsızlıklar nedeniyle hayat düzenimizi etkileyebiliyor. Bilim insanları gün içerisinde sık sık tuvalete çıkmanın ciddi rahatsızlıklar için alarm niteliği taşıdığını belirtiyor.
Fazla Tuvalete Çıkmak Kriz Belirtisi
Gün içerisinde birden fazla bağırsak hareketi yaşayan kişilerin kalp krizi başta olmak üzere, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları gibi hayati öneme sahip rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini ve bu tarz durumlarda doktora başvurulması gerekliliğini vurguluyor.
Az Yapmak da Zararlı
Yetişkinlerde çok sık tuvalete çıkmak kadar az çıkmanın da kalp rahatsızlıklarının belirtisi olduğunun altı çiziliyor. Uzmanlar, bir hafta içerisinde üç defadan az tuvalete çıkıyor olmanın yüksek kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı ile dolaylı olarak bağlantılı olduğu konusunda uyarıyor.
En Sağlıklısı Günde 1 Kez
Pekin Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre,, gün içerisinde sadece bir kez kaka yapıyor olmanın kişiler için en sağlıklısı olduğuna dikkat çekiyor. Daha öncesinde yapılan araştırmalar, genellikle kabızlık olarak adlandırılan ve daha az bağırsak hareketi ile ciddi kalp rahatsızlıkları arasında bir bağlantı bulmuştur. Ancak son yapılan araştırmanın uzmanları, kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerin fazla kaka yapmaları nedeniyle sorun yaşadıklarını net olarak doğrulayamadı.
İşte Potansiyel Riskler
Bilim insanları, anormal seyreden bağırsak hareketlerinin “tanı konmamış hastalık riski taşıyan kişiler olduğunu ve gelecekte yaşayacakları potansiyel risklerin farkında olmaları gerektiği” konusunda uyarıyor. Tam 10 yıl boyunca 30 ila 79 yaş aralığında yaklaşık 500 bin sağlıklı insanın bağırsak hareketleri takip edilirken, uzmanlar daha sonrasında bu kişilerde meydana gelen hastalıklar ile bağırsak hareketleri arasında bir karşılaştırma yaptılar.
Tüm bunların dışında yaygın olarak görülen kalp krizi belirtileri ise şu şekilde;
- Göğüs Ağrısı
- Gövdenin Üst Kısmında Ağrı
- Nefes Darlığı
- Ani soğuk ter basması
- Sebepsiz ani yorgunluk atakları (özellikle kadınlarda)
- Bulantı ve kusma
- Ani baş dönmesi
- Var olan şikayetlerin artması ya da süresinin uzaması
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!