Uzmanlar Uyardı: Güçlü Kemik Yapısı İleri Yaşta Oldukça Önemli!
Vücut dokularının en sert yapısı olan kemik, destek görevi gören en önemli dokudur. Uzmanlar kemiklerin gençlik döneminde daha dayanıklı iken, ilerleyen yaşlarda bu sağlamlığın yitirildiğine dikkatleri çekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, kemik erimesine karşı vatandaşları uyardı.
Vücudumuzdaki kemiklerin yapılanma sürecinin 30 yaşına kadar devam ettiği ve 40’lı yaşlardan sonra kemik kütlesinde azalmalar meydana geldiği ifadesinde bulunan uzman doktor Osman Erk, ‘’Bilinçli beslenme ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile kemik
sağlığını korumak mümkün” açıklamasında bulundu.
Kemik yapımı en çok ergenlik döneminde artarken, en hızlı yıkım yaşadığı zamanlar, kadınlarda gebelik, emzirme ve menopoz dönemi, erkeklerde ise 60 sonrası ileri yaşlar olduğu belirtilmiştir. Yapılan araştırmalara göre her 3 kadından 1’i, her 5 erkekten 1’i kemik kırığı riski taşımaktadır.
Güçlü kemikler için kalsiyum şart açıklaması yapan Osman Erk, yeşil yapraklı sebzelerdeki kalori başına kalsiyum miktarı, süt ve süt ürünlerinden daha fazla olduğu açıklamasında bulundu. Erk,
‘’Et, süt, yumurta olmak üzere hayvansal proteinler asidik karakterdedir. Fazla miktarda tüketildiklerinde vücutta asidik madde birikimine neden olurlar. Asit fazlalığını gidermek için kemiklerde var olan kalsiyum ve fosfat kana geçer, bu da osteoporoz riskini artırır. Sebze (özellikle yeşil sebzeler) ve meyveler başta olmak üzere bitkisel gıdalar ise zengin protein içeriklerine rağmen bazik yapıları nedeniyle sağlıklı kalsiyum kaynaklarıdır. Dolayısıyla kemik yoğunluğunu artırırlar’’ notunu düştü.
Kemik Erimesinin Önüne Geçmek ve Kemik Sağlığını Korumak İçin Uzmanlardan Öneriler
- Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler tüketilerek yeterli miktarda kalsiyum alınmalıdır. Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg’dır. Bu; 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir dolu bir tabak yeşillik ile sağlanabilir.
- Aldığımız kalsiyumun vücudumuzda etkin hale gelebilmesi için mutlaka D vitamini kullanmak gereklidir. Güneşten sağlanan D vitamini günümüz şartlarında fayda sağlamamaktadır. Doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alınmalıdır.
- Düzenli egzersiz her konuda olduğu gibi kemik sağlığını korumakta da önemli role sahiptir. Egzersiz için mutlaka zaman ayırmak gerekir. Yürüyüş kemikleri güçlendirmek için en basit harekettir. Günde en az 10 bin adım atmak gerekmektedir. Başka bir sağlık problemi olmayan kişiler koşu, yüzme ya da spor salonlarında kol ve bacak güçlendirme hareketleriyle de kemik sağlığını destekleyebilir.
- Fazla kilolar kemik sağlığını olumsuz etkiler. Vücudumuzdaki kemiklerin taşıyabileceği belirli bir yük vardır. Bu kiloların fazlası özellikle diz, ayak bileği ve kalça eklemlerinde erken kireçlenmeye ve erken aşınmaya yol açabilmektedir.
- Belirli bir yaşın ardından kemik taramaları büyük önem taşır. Kemik erimesi yoksa 2 yılda bir, kemik erimesi varsa yılda 1 defa tarama yapılmalıdır. Kadınlarda menopozdan sonra erkeklerde ise 60 yaşından sonra 2 yılda 1 defa kemik taraması yapılması önemlidir.