Varis Rahatsızlığı Neden Oluşur? Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Toplumun bir çoğunda görülen toplardamarlarda açığa çıkan bozukluklar ve deformasyonlar sonucunda ortaya çıkan varis rahatsızlığı günlük yaşamını da önemli derecede etkilemektedir.
Varis, bacak toplardamarlarının genişlemesi, uzaması ve büklümlü hale gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Oluşma nedeni tam olarak bilinmese de, temel sorun için, toplardamar duvarında oluşan yapısal bozukluk nedeniyle damarın genişlemesi ve damar içindeki kapakçıkların bozulmasıyla kanın geri kaçması olarak ifade edilmektedir.
Varis Belirtileri Nelerdir?
- Bacaklarda yanma, ağrı ve baskı hissi
- Cilt altından mor ve yeşil renkli damarların görülmesi
- Cilt altından uzamış, kıvrılmış ve büzülmüş damarların görülmesi
- Gece krampları
- Bacaklarda yorgunluk ve zonklama hissi
- Ödem
- Kaşıntı
Varis Nedenleri Nelerdir?
- Genetik faktörler
- Cinsiyet (Kadınlarda daha çok görülmektedir)
- Hareketsizlik
- İleri yaş
- İdeal kilonun üzerinde olma
- Ergenlik, gebelik ya da menopoz gibi hormonal değişimlerin yoğun olarak yaşandığı dönemler
- Travmatik olaylar (damar yaralanmaları)
Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Lazer tedavisi; Örümcek ağı ve retiküler varisler için skleroterapi ve/veya transdermal lazer tedavisi yapılıyor. Bu tedavinin ana amacı, estetik görünüm. Bu oluşumlar kişide ciddi anlamda bir sağlık problemi yaratmıyor.
Skleroterapi; Bu tedavi 80 yılı aşkın zamandır uygulanıyor. Skleroterapide çok ince iğneler aracılığıyla damar içine sklerozan madde enjeksiyonu (genellikle sodyum klorür) yapılıyor. Bu madde damar iç yüzeyinde hasar yaratarak damar duvarlarının yapışmasını sağlıyor.
Damar İçi Termal Ablasyon (Lazer veya radyofrekans); Bu teknikte yüzeyel toplardamar içine bir iğne yardımıyla sokulan ve yüksek ısı veren bir kateter aracılığıyla, damar içeriden yakılarak kapatılıyor. Bu teknikte de ek olarak, varsa diz altı bölgede bulunan genişlemiş yan dallar (pakeler) 2-3 mm.’lik ayrı ayrı kesilerle temizleniyor.