Yayınlanma: 23 Mayıs 2020 21:43
Güncellenme: 22 Kasım 2024 01:29
Nesli tükenme tehlikesi yaşayan yalancı katil balinalar, Kuzey Ege'de ilk, Ege Denizi'nde ise 25 senenin ardından ilk kez görüldü.
Gökçeada'nın 6 mil açığında balıkçı Uğur Özdemir, ilk kez gördüğü 8 balinanın fotoğraflarını İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'na (TÜDAV) yolladı. Uzmanlar fotoğraflarda görülen canlıların yalancı katil balinalar olduğunu saptadı.
Bunun ardından İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ayhan Dede, Doç. Dr. Arda M. Tonay, Doç. Dr. Onur Gönülal ve Dr. Ayaka Amaha Öztürk, bilimsel ismi 'Pseudorca crassidens' olan yalancı katil balinaların 25 senenin ardından ilk kez Türkiye kıyılarında görüldüğünü hazırlanan bir bilimsel makale ile açıkladı.
İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, AA muhabirine verdiği röportajda, dünya genelinde 89 tane balina ve yunus türü bulunduğu ve bunlardan yalnızca katil balinaların diğer deniz memelilerini yediğini, yalancı katil balinalarının ise nadir bir şekilde bunu yaptığını ifade etti.
Bu türün adının 1800 senelerde konulduğunu ifade eden Tonay, "O dönemdeki bilim uzmanları kafatasları katil balinalara çok benzemesi yüzünden bu türe 'yalancı katil balina' adını vermişler" ifadelerini kullandı.
Tonay, yalancı katil balinaların çoğunlukla ılıman ve tropik denizlerde yaşadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Yalancı katil balinaların son 30 senedir bütün Akdeniz'de kaydı 20 tanenin altındadır. Ege Denizi'nde ise son 25 senedir ve Kuzey Ege'de ilk kez yalancı katil balinalar kaydedildi. Ege’nin en derin noktalarından biri Gökçeada’da, yani, derin suları seven türlerin buraya uğraması çok doğal."