İzmir Emlak ve Komisyoncuları Başkanı
Mesut Güleroğlu yaptığı açıklamada;
"Fiyatlar iki yıl öncesine göre yüzde 25-30 düşük. Gayrimenkule para yatırmanın tam zamanı" dedi. Gayrimenkule para yatırmanın tam zamanı olduğunu belirterek durağan ve bekleyiş döneminin bittiğine parmak bastı.
Türkiye'nin en yaşanılabilir yeri olan
İzmir'de yeni imar alanlarının açılması ile birlikte hareketlilik başladığının altını çizen Mesut Güleroğlu, herkesi gayrimenkule yatırım yapmaya teşvik ediyor.
İzmir Emlak ve Komisyoncuları Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir'in gelişmekte olan bir şehir olduğunun altını çizerek özellikle Bayraklı ve çevresinde yeni binalar yapıldığının altını çizdi.
İzmir'in
Mavişehir bölgesinde de yatırım alışverişinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Güleroğlu:
"Bornova ve Buca, konut alışverişinin en çok yapıldığı yerler. Hastane ve üniversitelerin bulunduğu bu ilçelerde öğrenciler 1+1 evde oturuyorlar. Üniversite öğrencileri eskiden ya yurtlarda kalıyor ya da 3 odalı evlerde birlikte oturuyorlardı. Artık herkes bireysel kalıyor. Yaklaşık 45 metrekare 1+1 evleri satıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Tüm bunların yanı sıra
Alsancak,
Urla,
Alaçatı ve
Çeşme'de konut sektörünün belli bir doyuma ulaştığının altını çizen Güleroğlu,
Ankara ve
İstanbul'dan gelen yatırımcıların artık yatırımlarını tamamladığını itiraf etti.
KONUT SAYISI FİYATLARA ETKİ EDİYOR MU?
İstanbul veya Ankara'dan gelen bir yatırımcının özellikle İzmir' yatırım yapmadan önce ön koşulları olan
kriterleri olduğunu belirten İzmir Emlak ve Komisyoncuları Başkanı konuşmasına şöyle devam etti:
"Yatırımcı bölgede yat limanı mı var, adliye ya da hastane mi var ona bakar. Gayrimenkul borsası tarafından hazırlanan ve en büyük 5 kentin ilçelerinin incelendiği 5 Büyükşehir Değer Endeksi'ne göre, 2019'da önceki yıla göre ortalama konut fiyatları en çok artan ilçe yüzde 39 ile İzmir Bergama olmuş. Bir ilçenin fiyatının artması için veriler kontrol edilmeli. Gerçek satış değerlerine bakarak tapu değerlerindeki satış rakamlarına dikkat edilmeli. İzmir'in küçük ilçelerinden Bergama'da bir master planı yok, ileriki tarihte bir proje yok. Bergama turizm amaçlı bir ilçe. Her tarafına bina yapamazsınız çünkü Bergama'dan tarih fışkırıyor. Eczacılığın ilk çıktığı yer Bergama. Yabancıların gelip gezdiği bir yer. Aynı zamanda tarım arazisi. Tarım koruma kanunu çıktı. Her yeri arsaya çeviremezsiniz. Orada konut fiyatlarında artış olduğunu sanmıyorum. İzmir merkezdeki konut sayısıyla Bergama'daki konut sayısı bir değil, ortalama baz alındığında orasının fiyatı yüksek çıkabilir. Bu bize doğru bilgiyi vermez."