Zamanda Yolculuk Teorik Olarak Mümkün Olabilir Mi?
İki genç matematikçi, zamanda yolculuğun temelinde yatan matematiksel problemi (büyükbaba paradoksu) çürütecek yeni bir argüman üretti. Bu argümana göre, geçmişe giderek bugünü değiştirmenin mümkün olduğu iddia edildi.
Büyükbaba Paradoksu
İlk defa, bilimkurgu yazarı René Barjavel tarafından "Le Voyageur Imprudent" adlı romanında bahsi geçen ve günümüzdeki birçok bilimkurgu filminde dikkat edilen büyükbaba paradoksu; zaman yolculuğu yapan kişinin büyükbabası ve büyükannesinin karşılaşmasını önlemesi durumunda kişinin kendi varlığının da ortadan kalkacağını dolayısıyla geçmişi değiştirecek bir kişi olamayacağını ifade eder.
Zamanda yolculuğun teorik olarak mümkün olduğunu belirten
Queensland Üniversitesi Onur öğrencisi Germain Tobair ve
danışmanı Dr. Fabio Costa ise; Einstein'ın genel görelilik teorisinde zaman döngülerinin veya zaman yolculuğunun – bir olayın kendisinin hem geçmişi hem de geleceğinde olabilmesi – varlığı öngördüğünü ancak bu denklemlerin, zaman yolcularının küçümsenmeyecek değişiklikler yapabilecekleri şekilde çözülebileceğini söyledi. İkilinin bu duruma çözümü ise evrenin yeni duruma uyum sağlayacağını işaret etti.
Covid-19 salgınından örnek veren
Germain Tobair gönderdiği mailde;
“Covid-19'un ilk hastasının virüse maruz kalmasını engellemek için zamanda yolculuk yaptığınızı varsayın. Ancak eğer bu kişinin hastalanmasını engellerseniz, bu durum ilk olarak sizin zamanda geriye giderek salgını durdurmanız için motivasyon kaynağınızı ortadan kaldıracaktır. İlk hastanın enfekte olmasını engellemeye çalışabilir ve bunu başarabilirsiniz, ancak bunu yaparken siz virüsü kapıp ilk hasta olabilirsiniz veya başka biri olur. Zaman yolculuğu mantıksal olarak mümkün olsa da başka sınırlamalar olabilir. Alternatif olarak, paradoksun yaşanmaması için herhangi bir olayın etrafında tekrar ayarlanan olaylar başka bir paradoksa sebep olabilir, yani belki de biri aslında geri geldi ancak bu duyulamadı." ifadelerini kullandı.
İkilinin tezi zamanda yolcuğun teorik olarak mümkün olabileceğine işaret etse de bunun nasıl gerçekleşebileceğine ilişkin bir argüman ortaya koymadı.