Akne Oluşum Nedenleri Nelerdir?
En yaygın görülen cilt problemlerinden olan akne kadın ve erkeklerde genellikle ergenlikte meydana gelir. Ancak akne oluşumunun birden fazla sebebi vardır. Peki akne oluşum nedenleri nelerdir? Tedavi edilebilir mi?
Cildin gözeneklerine dolan komedonlar gözenekleri tıkayarak
akne oluşumuna neden olur. Açık komedonlar siyah noktalara neden olurken kapalı komedonlar beyaz noktalara yol açar. İltihaplanan komedonlar ise bildiğimiz
sivilce görünümüne neden olur.
Çevresel etkiler kadar hormonların da neden olabileceği akne en basit haliyle fazla yağ ve ölü deri nedeniyle yıkanmış gözenekler nedeniyle oluşur. Fazla sebum üretimi gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olabilir.
Hormonal dengesizlikler de akne oluşumuna neden olur. Modern yaşam koşulları; kronik stres, toksinler, sağlıksız beslenme, uykusuzluk ve daha nicesi özellikle kadınlarda yaş ilerledikçe bile ciddi hormonal dengesizliklerin görülmesine neden olur.
Beslenme de akne oluşumunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Yüksek glisemik endekse sahip gıdalar sivilce oluşumunda önemli bir rol oynar.
Yüksek glisemik endekse sahip gıdalar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Yapay tatlandırıcılar, paketli gıdalar, tatlılar kısacası rafine şeker içeren tüm yiyecekler
- Ekmek, pirinç, patates, nohut gibi nişastalı yiyecekler
- Peynir, dondurma gibi süt ürünleri
- Süt ürünlerinin modern toplu üretim koşulları nedeniyle yüksek miktarda hayvansal hormon içermesi vücudun kendi hormon dengesini bozar. Sonucunda ise özellikle çene çevresinde görülen hormonal kistik akne yaşanır.
- Soya bitkisi. Yüksek miktarda bitkisel östrojen içeren soya bitkisi fazla miktarlarda tüketildiği zaman insan östrojeninin vücuttaki etkisini taklit eder. Bu durum, klinik araştırmalar yetersiz kalsa da, özellikle kadınlarda hormon dengesini bozarak kistik akneye neden olabilir.