Ara Öğünde Ne Yenir? Sağlıklı Ara Öğün Seçenekleri
Sağlıklı ve dengeli beslenmenin altın kuralıdır 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek.Peki ara öğün tüketmek neden bu kadar önemli? İşte ara öğün, ara öğün seçenekleri , ara öğünde ne yenir, diyet ara öğün, sağlıklı ara öğünler gibi konuların tüm merak edilenlerini haberimizde sizler için derledik...
Ara öğünün amacı; kan şekerinizi dengede tutup çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemektir. Bir diğer önemli konu ise; Ara öğün yapan kişide sık sık beslenmek alışkanlık haline gelecek ve buna bağlı olarak metabolizma hızı da artacaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Tabi ara öğünlerde tüketilen ara öğün seçenekleri oldukça önemlidir. Genelde ara öğün denildiğinde kişilerin aklına abur cuburlar, yağlı ve şekerli yiyecekler gelir. Sağlıklı ara öğünler gelmez. Fakat ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almamızla sonuçlanacaktır. Aynı zamanda özellikle şekerli besinleri tüketmek, kan şekerinde ani yükselmelere ve sonrasında ani düşüşlere sebep olacaktır. Ara öğünler için 100-200 kalori civarında sağlıklı seçimler yaparak hem kilo kontrolünü sağlanıp formda kalınır hem de kan şekerinde ki dalgalanmalar durdurulabilir.
Türkiye’de ki atıştırmalık ürün pazarının son 3 yılda yüzde 85 büyüme gösterdiği bildiriliyor. Kişilerin değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle, bu pazar her yıl daha da büyüyor. Birçok marka ara öğünlerde tüketilmesi için piyasaya farklı atıştırmalıklar sürmekte. Burada önemli olan kişinin etiket okuma alışkanlığı geliştirmesi ve eğer daha pratik olduğu düşüncesiyle bu ürünlerden seçim yapılacaksa, bu geniş yelpazeden kendi için en doğru olanı tercih etmeye dikkat etmesidir.
Ara Öğünde Nelere Dikkat Etmeli?
- Ara öğün saatleri ana yemeklerden sonra 2-3 saati geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Kendinize ayıracağınız 15 dakikalık lezzetli bir mola ile sağlıklı beslenmek adına bir adım atmış olursunuz.
- Lifli besinlerin midede kalma süreleri fazla olduğundan dolayı sizi daha uzun süre tok tutarlar. Sağlıklı ve lifli atıştırmalıkları seçerseniz, aldığınız lif, vitamin ve mineral miktarını da artırmış olursunuz. Aynı zamanda sindirim sitemi ve bağırsak sağlığı için lifli besinleri tüketmek çok yararlıdır. Meyve ve sebzeler, tam tahıl ürünleri lifli besinlere örnek verilebilir.
- Tüm öğünlerde olduğu gibi ara öğünlerde de porsiyon miktarlarına dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla tüketilen her besinin vücutta yağa dönüşeceği unutulmamalıdır. ANA öğün değil ARA öğün tüketiyor olduğunuzu aklınızdan çıkarmamalısınız.
- Light adı altında ki ürünlerin tüketimine de dikkat edilmelidir. Ara öğün için tercih edilebilir fakat nasıl olsa light, kalorisi daha az diye bir oturuşta 1-2 paket bitirmenin yararından çok zararını göreceğinizi unutmayın.
Sağlıklı Ara Öğün Seçenekleri
- 2 adet grisini, 1 bardak ayran
- ½ simit, 1 yemek kaşığı labne peynir veya karper
- 1-2 dilim ekmek, 1 dilim beyaz peynir
- Light kaşarlı kepekli tost, söğüş sebze
- 1 kutu meyveli yoğurt, 10 fındık
- 3 adet diyet bisküvi, 1 fincan light sütlü nescafe
https://twitter.com/kardiyobey/status/1364517972199563267?s=20&t=gVNa9T32jrLexXoiPxKnsQ
Bununla da ilgilenebilirsiniz:
Türkiye'yi Sosyal Medyadan Takip Edin!
TrSondakika resmi Facebook sayfasını takip etmek için tıklayın!
TrSondakika resmi Instagram hesabı için burayı tıklayın!
TrSondakika resmi Twitter hesabını takip etmek için buraya tıklayın!