Yayınlanma: 18 Mart 2023 12:43
Güncellenme: 18 Ocak 2025 07:30
İYİ Parti tarafından İskenderun’da kurulan sahra hastanesinin başhekimi Hasan Sami Özvarinli salgın hastalık riskinin boyutunu gözler önüne seren açıklamalarda bulundu.
Özvarinli, “Bölgede büyük bir salgın var ve bunun tek sebebi bu insanlara içme suyu sağlayamamak ve banyo imkanları sunmamak, başka hiçbir izahatı yok” dedi.
Uyarılarını sürdüren Özvarinli “Eğer bu mücadeleyi vermezsek depremde göçüğün altından kurtardığımız insanları ishal ve bulantıdan kaybederiz” şeklinde konuştu.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerin üzerinden 40 gün geçti. On binlerce insanın hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evini kaybettiği depremlerin ardından bölgedeki yardım çalışmaları hala istenilen noktaya ulaşmış değil. Bölgedeki barınma ve hijyen sorunları hala devam ediyor.
Deprem bölgesinde birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü hem sağlık çalışmaları hem de insani yardım desteği konusunda mücadele etmeyi sürdürüyor.
Bu yardımlardan biri de depremden birkaç hafta sonra İskenderun’da kurulan sahra hastanesi. 24 gündür aktif olarak bölgedeki vatandaşlara hizmet sunan hastanede eczanede yer alıyor. İlaca ihtiyacı olan depremzedeler buradan ilaçlarını temin edebiliyor.
Sahra hastanesinin başhekimi ve aynı zamanda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in başdanışmanlarından biri olan Hasan Sami Özvarinli çalışmalarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
Özvarinli şu ifadeleri kullandı:
“24 gündür aralıksız faaliyetteyiz, 24 saat hizmet vermekteyiz. Günde ortalama 400-500 civarı hasta bakmaktayız. Günlük ortalama 600-700 vatandaşımıza insani yardım desteği sunmaktayız. Özellikle çocuk maması, hijyen ve çocuk bezi gruplarında olmaktadır. 24 saattir aralık hizmet veren bölgenin tek eczanesi diyebilirim. Yeni yeni eczanelerimiz açıldı onların da toparlanması için bizim burada olmamız bir aralık doğurdu, onlar da işlerini toparladılar. 24 gün boyunca bütün kronik hastaların ilaçlarını dağıttık.”
Özvarinli, Sağlık Bakanlığı’ndan ekipman desteği alıp almadıkları sorusunu şu sözlerle yanıtladı:
“Burada Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir ekipman, hiçbir personel desteği sahada yok. Çok fazla nitelikle sağlık hizmeti verince sevklerin sayısı arttı, sevklerin sayısı artınca Sağlık Bakanlığı buraya 112 komuta kurmak zorunda kaldı. Sağlık Bakanlığı ambulans hizmeti başlattı.
Devlet varsa biz devletin varlığıyla sevinen insanlarız, devletin varlığı ve bütünlüğü bizi mutlu eder. Keşke onlar yapsa bu işleri, keşke onlar becerebilse bu işleri, bu süreçte becerebilselerdi. Ama biz alnımızın akıyla bu işi yaptık. Sadece Türk Eczacılar Birliği’ne teşekkür etmek isterim, ciddi manada bize profesyonel danışmanlık olarak ve ilaç açısından destek verdi. Biz bunu 3 gün önce kurmadık, 24 gündür bu hastane bu performansta. 24 gündür aynı hizmetleri veriyor.”
“İstanbul Büyükşehir Belediyemize hastanemizin teslimini yapıyoruz. Gönüllü doktor olarak çalışmaya devam edeceğiz. Gönüllülük işleri sahalarda çok uzun süresi olmaması gereken işler çünkü bir anlamda profesyonelleşmek şart. Bu profesyonelleşme vatandaşımıza iyi bir hizmetin önünü açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu yönde bir niyet ortaya koydular ve Genel Başkanımızın talimatlarıyla, Turhan Çömez hocamızın da koordinasyonuyla biz burayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönetim kısmını, profesyonel kısmını teslim ediyoruz.”
“Bölgede özellikle banyo ve tuvalet ihtiyaçları giderilemedi. Bugün 40’ıncı güne yaklaştı deprem olalı daha bölgede 2 kere banyo yaptım diyen insanlar var. Bunlar az değil bölgenin yüzde 70-80’i belki 20 günde bir yıkanıyor. Buradaki sağlıkçılar da öyle. Apse çok fazla karşımıza çıkıyor. Bütün aletlerimiz çalışır durumda. Şu tarafta bir ameliyathanemiz, yanında bir diş hekimliği kliniğimiz öbür tarafta da laboratuvarımız bulunmakta. 4 tane muayene istasyonunda toplam 9 gözlem yatağında günlük 500 hastaya sıhhatli hizmet veriyoruz”
“İlk geldiğimiz hafta üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla uğraştık. Ama tabii ki bir doktor olarak tahmin ediyorduk bulantı, kusma sıkıntılarının geleceğini. Dün gece sırf 7 tane çocuk geldi. Biz şu ada 24 saat boyunca neredeyse 500 hastanın yarısı bulantı, kusma, diare…Yani bölgede bir salgın var. Bölgede büyük bir salgın var ve bunun tek sebebi bu insanlara içme suyu sağlayamamak ve banyo imkanları sunmamak başka hiçbir izahatı yok. Eğer bu mücadeleyi vermezsek depremde göçüğün altından kurtardığımız insanları bu diareden, ishal ve bulantıdan kaybederiz”
Kahramanmaraş’ta Sarsıntılar Sürüyor