Diş Tedavisinde İmplant İşlemi Nedir? Nasıl Yapılır?
İmplant, vücut içerisine ve canlı dokulara yerleştirilen cansız maddeler olarak tanımlanmaktadır. Diş hekimlerinin hastalarına uyguladıkları implantlar, eksik olan bir veya birkaç dişin işlev ve estetiğini iade etmek için çene kemikleri içinde açılan yuvaya yerleştirilen genellikle titanyum esaslı vida veya kök şeklindeki yapılara denmektedir.
İmplantın ömrü ne kadardır?
İmplantın ömrü için bir süre vermek doğru değildir. Nasıl ki ağızdaki doğal bir dişin ağızda kalması kişinin ağız ve diş bakımına ve genetik özelliklerine bağlı ise, diş implantı da benzer faktörlerden etkilenecektir. Amacımız hastaların implantlarını ömür boyunca kullanmalarıdır. Eğer iyi bir ağız ve diş bakımı yapılır, gerekli dönemlerde ağız içi kontroller yapılırsa implant uzunca bir süre ağızda kalacaktır.
İmplant operasyonu zor ve ağrılı bir işlem midir?
Bu operasyon yeterli kemik miktarı ve yoğunluğu olan vakalarda oldukça kısa süren bir işlemdir. İşlem esnasında ameliyat yapılacak bölge lokal anestezi yapılarak uyuşturulur.Tedavi esnasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. İşlem bittikten sonrada hastaya gerekli antibiyotik, ağrı kesici ve ağız gargaraları önerilir.
İmplantı vücudum kabul eder mi?
İmplantlar titanyumdan üretilmişlerdir. Vücudun normalde yabancı maddelere karşı geliştirdiği iltihabi veya alerjik reaksiyonlar titanyum için gerçekleşmez. Dolayısıyla vücudumuz titanyumdan üretilen implantı reddetmez. Fakat diş implantı operasyonunun %100 başarılı olacağını söylemekte doğru olmaz. Cerrahi işlem sonrası gelişen bir enfeksiyon veya ağız bakımının iyi olmaması implantın kaybına yol açabilir. Bu yüzden implantın başarısını yaklaşık %95 olarak nitelendiriyoruz.
Kaynak: akamer.net