İmamoğlu: AB Ülkeleri Türkiye’deki Değişime Hazırlanmalı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve farklı ülkelerin büyükelçilerinden oluşan heyetle görüştü. Toplantının ardından açıklamada bulunan İmamoğlu, "AB Delegasyonu’nun ve AB ülkelerinin, Türkiye’de ayak sesleri duyulan değişim sürecine şimdiden hazırlanmasını ve iş birliğimizin çapının büyütülmesini umuyoruz" şeklinde konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: AB Ülkeleri Türkiye’deki Değişime Hazırlanmalı.
İmamoğlu, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut başkanlığındaki heyet ile dün akşam saatlerinde Şişli’de bir otelde bir araya geldi.
Türkiye-AB ilişkilerinin değerlendirildiği toplantıya, AB Türkiye Delegasyonu'na üye büyükelçiler ve başkonsoloslardan oluşan 25, İBB heyeti de kurum yöneticilerinin bir arada olduğu 12 kişilik bir ekip katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İmamoğlu, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili,
“Bu trajedinin sonunda, muhtemeldir ki, global düzende büyük değişimler yaşanacak ve önümüzdeki süreçte, demokratik ülkeler ve demokrasi olmayanlar arasındaki fark iyice belirginleşecek” dedi.
Türkiye Tarihin Doğru Tarafında Yer Almalı
Rusya’nın Ukrayna işgalinde haksız olduğunu önemle vurgulayan İmamoğlu, “
Bu süreçte bizim arzumuz, Türkiye'nin de tarihin doğru tarafında yer almasıdır” ifadelerini kullandı.
AB Süreci Demokratikleşmeyle Doğrudan Bağlantılı
Türkiye’nin AB sürecine ilişkin de önemli değerlendirmelerde bulunan İBB Başkanı İmamoğlu,
“Bilindiği gibi AB ile müzakere dönemi, Türkiye tarihinde demokratik kurumların ve demokratik değerlerin en hızlı yükseldiği dönem olmuştur. Süreç dondurulmuş olsa da AB üyeliğine ilişkin Türkiye'deki toplumsal destek hala yüksektir. Türkiye'nin Avrupa rotası, toplumun çoğunluğu için hala anlamlı bir seçimdir” şeklinde konuştu.
AB Ülkelerinin Tavrını Pragmatist Buluyorum
İmamoğlu Türkiye’deki diplomatların, Avrupa’dan beklentisine ilişkin şunları söyledi:
“Genel hatlarıyla AB ülkelerinin tavrını, Ankara ile ilişkiler konusunda fazlasıyla pragmatist bulduğumu, konu demokratik değerler olduğunda Avrupalı dostlarımızdan yeterli hassasiyeti göremediğimizi itiraf etmeliyim.
Ne yazıktır ki, AB tarafının demokratik güçlerle somut iş birlikleri tesis edilmesi noktasında yeterli inisiyatifi almadığını gözlemliyorum.
Türkiye'nin Avrupa yolculuğuna bu kadar büyük destek varken, Türk halkındaki demokrasi özlemi bu kadar açık ve netken, Türkiye – AB ilişkileri güvenlik ve mülteciler meselesi bağlamında bir al-ver ilişkisiyle sınırlı olamaz.
Karşılıklı ilişki, ağırlıkla değerler sistemine oturmalıdır. Demokratik değerler çerçevesinden Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ilişkin tutumu, Türkiye'deki birçok demokrat için hayal kırıklığıdır.”
İmamoğlu ayrıca, İBB özelinde, AB'li muhataplarıyla finansmana erişim noktasında yaşanan yavaşlığı da eleştirdi:
“Birçok demokrat belediye gibi biz de finansmana erişim konusunda, başta Avrupa Komisyonu ve EBRD olmak üzere AB'li kurumlardan sonuç almakta zorlanıyoruz. Özellikle muhalefet oylarıyla seçilen belediyelerin ‘Katılım Öncesi Mali Yardım Araçları'na, yani İPA fonlarına bir türlü ulaşamadığını, sizlere tekrar ve önemle hatırlatıyorum. Sizlerin Brüksel'i ve hükümetlerinizi bu konuda harekete geçirmeye davet etmenizi bekliyorum. AB Delegasyonuyla, iş birliği alanlarının geliştirilmesi; iklim değişikliği; afetlere hazırlık; ulaştırma ve kentsel mobilite; okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması ve sığınmacılar konularında aldıkları kararlarda ciddi ilerleme kaydedilemediğini de dile getiren İmamoğlu, “AB Delegasyonu'nun ve AB ülkelerinin, Türkiye'de ayak sesleri duyulan değişim sürecine şimdiden hazırlanmasını ve iş birliğimizin çapının büyütülmesini umuyoruz”
Bununla da İlgilenebilirsiniz:
https://trsondakika.com/ekrem-imamoglundan-2023-vurgusu/