Yayınlanma: 4 Haziran 2023 11:38
Güncellenme: 21 Kasım 2024 19:06
Genetik testler, ayrıca bir kişinin genetik kökenini belirleyebilir ve çeşitli insan popülasyonları arasındaki genetik farklılıkları ortaya çıkarabilir. İnsan genetiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılan araştırmalarda da kullanılır.
Genetik hastalıklar ve çeşitli rahatsızlıklara yatkınlığın belirlenmesinde de genetik testler önemli rol oynuyor. Bu testler ile nadir görülen hastalıkların teşhisinden anne karnındaki bebeğin olası rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalık tespit edilebiliyor.
Kromozom analizi,
FISH (Floresan in Situ Hibridizasyon),
Array CGH(Moleküler Karyotipleme),
PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu),
DNA Dizi Analizi (Pyrosekans, Sanger Sekans, Yeni Jenerasyon Sekans, Ekzom Sekansı) gibi test yöntemleri genetik testlerde kullanılan yöntemlerdir.
Araştırılan hastalığın çeşidine göre bu gen testi yöntemlerinden bir ya da birkaçı uygulanabilir. Özellikle tanısı konulamayan sendromik durumlarda bu genetik yöntemlerden birkaçı birden tanıyı kesinleştirmek için kullanılabilir.
Kalıtsal hastalık riski: Genetik testler, bir kişinin kalıtsal hastalıklara (örneğin, Huntington hastalığı veya kistik fibrozis gibi) yatkınlığını belirleyebilir.
Kanser riski: Bazı genetik testler, bir kişinin kansere yatkınlığını belirleyebilir. Örneğin, BRCA gen mutasyonları, meme kanseri ve yumurtalık kanserine yatkınlığını arttırabilir.
Akrabalık: Genetik testler, bir kişinin diğer aile üyeleriyle olan genetik yakınlığını belirleyebilir.
Farmakogenetik profil: Bu testler, ilaç tedavisi için genetik yatkınlığı belirleyebilir ve ilaçların ne kadar etkili veya yan etkilere neden olabileceği konusunda bilgi sağlayabilir.
Gen testinin yapılacağı doku örneğinden (kan, kemik iliği, tükürük, amniyon sıvısı, tümör dokusu vs) çeşitli solüsyonlar kullanılarak DNA izolasyonu yapılır. Elde edilen bu DNA’da istediğiniz bütün genetik testleri yapabilirsiniz. Babalık testi, kanser ya da hastalık yatkınlık testleri bunlara örnektir.