Yaz Aylarında Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları
Yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Diyetisyen Çağatay Demir yaz aylarında vücut direncini artırmak için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
Yaz aylarında artan sıcaklık ile birlikte vücut ısısı da artıyor. Metabolizma ise artan sıcaklığa uyum sağlamaya çalışıyor. Bu dönemde özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor. Sıcakların etkisiyle artan terlemeyle birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de meydana gelebiliyor.
Diyetisyen
Çağatay Demir yaz aylarında meydana gelen ve sağlığı olumsuz etkileyen bu noktalardan kaçınmak için nasıl beslenilmesi gerektiğini açıkladı. Dr. Dyt. Demir, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri ve et-tavuk-balık olmak üzere beş besin grubunda yer alan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Dr. Dyt. Demir, “Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeli, yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınmalısınız. Yemeklerde bitkisel sıvı yağlar kullanmalı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulamalısınız. Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren besinleri tercih etmeyin. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine tam buğday ekmek, bulgur gibi lifli besinleri tüketmeye özen gösterin. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, ilave şekersiz meyve tatlılarını, dondurmayı tercih edebilirsiniz.” dedi.
Vücut direncinin düşmemesi için uyku kalitesinin önemini vurgulayan Dr. Dyt. Demir şu ifadeleri kullandı:
“Yapılan çalışmalarda sağlıksız beslenmenin, fiziksel aktivite yetersizliğinin ve obezitenin, uyku kalitesini olumsuz etkilediği bildirilmiştir. İyi bir gece uykusunun sağlığa olan diğer faydalarının yanı sıra kilo vermeye ve ideal kiloyu korumaya da yardımcı olduğu sık sık dile getirilmektedir. Yıllar boyunca araştırmacılar, 6 saatten az uyuyan yetişkinlerin (ve 10 saatten az uyuyan çocukların) fazla kilolu olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtmişlerdir. Günümüzde sürdürülen çalışmalar, uyku ve kilo kontrolü arasındaki bu bağlantının aslında sanıldığından da güçlü olduğunu ortaya koyuyor.”