Yürüyüşten Maksimum Fayda Almak İçin Yapılması Gerekenler
Covid-19 pandemisi nedeniyle birçok kişinin fiziksel aktiviteleri kısıtlı hale geldi. Fiziksel aktivitenin kısıtlanması ise birçok sağlık sorununa neden olabilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ yürüyüşten en fazla verim almanın püf noktasını anlattı.
Herkesin yapabileceği en güvenli fiziksel aktivite olan
yürüşten maksimum faydayı almak için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle sıralanabilir:
Süre Tutun
Yetişkin bir bireyin haftada en az 5 gün 30 dakika orta tempoda ya da 3 gün 25 dakika şiddetli tempoda yürümesi önerilir. Süre tutmak ne kadar yürüdüğünüzü bilmenin yanında sizi motive eder.
Su İçin
Yürürken kaybedilen suyun yerine koyulması oldukça önemli. Özellikle sıcak ve nemli havalarda su içmeyi aksatmamak gerekir. Aksi takdirde kalbin çalışma kapasitesi ve performansta düşüş gözlemlenir.
Rahat Ayakkabı Seçimi
Fizik Tedavi Uzmanı ve Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Yürürken tek ihtiyacınız ayağınızı sıkmayan ve rahat ettiğiniz hafif bir ayakkabı. Ayakkabınızın görselliğine değil, ayağınızın içinde rahat etmesine dikkat edin. Eğer basış sorununuz var ise özel ayakkabı veya tabanlıkla yürümeye özen gösterin. Ayrıca sıcakta yürüyecekseniz ter emen kıyafetler kullanmaya özen gösterin." diyor.
Koşu Bandında Yürürken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Prof. Dr. Tolga Aydoğ, evde koşu bandında yürüyenler için mutlaka dikkat edilmesi gereken kuralları şöyle anlatıyor: “Egzersizin doğru planlanmaması maalesef yarardan çok zarar verebilir. En kolay egzersiz şekli olan yürüme koşu bantları ile evlere sokulmuştur. Bu aletlerle evde yürüyüş ve koşu yapılması, kişinin egzersize uyumunu artırabileceği gibi, mevsim ve saha şartlarını olabildiğince standardize etmekte, egzersiz yapmayı kısıtlayıcı yağmur, kar, çamur, soğuk ve kirli hava gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır.
Ancak piyasada çok çeşitli koşu bantları bulunduğundan bunların performans ve sağlık açısından özellikleri çok farklıdır. Bazılarının şok emme sistemi yetersiz olup bunlar üzerinde yüksek hızlarda koşu yapılmamalıdır. Yine aynı şekilde ayakkabısız yürüme ve koşma da hiç kimse için önerilmez ama özellikle kilolu ve bacaklarında sağlık sorunları olan bireylerde egzersizle ilgili sorunlara yol açıp yaralanmalarına neden olabilir.”