Güney Afrika'da Kıyıya Vuran Dev Kalamar Şok Yarattı
Güney Afrika'nın Kommetjie bölgesinde sahile vuran dev kalamar şok yarattı. Suların 300 -1000 metre derinliklerinde yaşayan bu türün nadir olarak yüzeye çıktığı ifade edildi.
Canlı bir dev kalamarın ilk fotoğrafı 2004'te kaydedilirken, beş seneye kadar yaşayabilen bu kafadanbacaklılar, 13 metre uzunluğuna kadar büyüyebilmekte. Güney Afrika'da faaliyet gösteren yaban hayatı koruma kuruluşu Volunteer and Explore'un kurucusu Alison Paulus, Kommetjie'de bulunan hayvanın yaklaşık 2,2 metre uzunluğunda olduğunu söyledi. Paulus, hayvanın kollarıyla ölçülmesi halinde 3,5 metreye ulaşabileceğini ifade etti. Talihsiz dev kalamar için,
"Dokunaçlarının üzerinde uzun bir yarık görebiliyorduk. Bunun, bir teknenin pervanesi yüzünden oluştuğunu düşünüyoruz" ifadesi kullanıldı.
Hayvan koruma örgütü Cape of Good Hope Society for the Prevention of Cruelty to Animals'tan (SPCA) Jon Friedman, dev kalamarın dişi ve iki yaşında olduğunu kaydetti. Yanı sıra SPCA yetkilileri bölgeye varana kadar balıkçılar, hayvanın gözlerini ve dokunaçlarını çoktan çıkarmıştı. DNA analiz için örnek toplayan yetkililer, leşin geri kalanını parçalayıp denize geri attı.
Charybdis Longicollis Tehlikesi!
Charybdis Longicollis türündeki istilacı yengeç türü tehlike saçtı.
Küresel mevsim anormallikleri ve vatoz balıklarının bilinçsizce avlanmaları sebebiyle tehlikeli yengeç türü hızla artış gösteriyor. Hint Okyanusunda yaşayan bu türün Kızıldeniz’i aşarak Süveyş Kanalı boyunca Lessepsiyen göçü ile Akdeniz’i işgal etmiştir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Seyit Ali Kamanlı Charybdis Longicollis türü yengeçlerin turistlerin gözdesi mavi yengeç popülasyonunu tehlikeye attığı bilgisini verdi. Avcılar avlanma konusunda bilinçlendirilmeleri üzerinde durdu.
Dr.Kamanlı Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Adana ve Mersin’de saha çalışması yapmaya başladı. Araştırmaların tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.
https://trsondakika.com/charybdis-longicollis-tehlikesi/