Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Bağırsak, insan vücudunda mide ile anüs arasında yer alan, besinlerin emilimi ve boşaltılmasından sorumlu organdır. Bağırsak florasındaki bozulmalar neticesinde halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) hastalığı oluşabilir.
Uzmanlara Göre Sağlık Bağırsakta Başlıyor
Vücudumuzda sindirim doğru bir şekilde gerçekleştiğinde kendimizi tam anlamıyla sağlıklı ve dinç hissederiz. Bu sebeple uzmanlar tarafından mutluluk merkezi olarak da nitelendirilen bağırsak sistemi, her gün çeşitli görevleri yerine getiren bir çok bakteriden oluşur. Milyarlarca faydalı bakteri, zararlı mikroorganizmaların vücudumuza yerleşmemesi için bağırsak florasında bulunmaktadır.
Medicalpark Hastanesi’nin araştırmasına göre, huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen bir işlevsel sindirim problemi olarak ortaya çıkar. Toplumun yaklaşık %15’ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir. Laktoza duyarlı kişilerde bu hastalığa yatkınlık vardır. Tedavisi uzun süreli ve istikrarlı olunmasını gerektiren kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler genellikle hafiftir ve sadece çok az sayıda hasta şiddetli belirti ve şikâyetlere sahiptir. Huzursuzluk veren bu hastalığın sebep olduğu belirtiler diyet, yaşam tarzı ve stresi yöneterek kontrol edilebilir. Daha şiddetli şikâyetlerde ise ilaç tedavisi gerekmektedir.
İBS Hastalığı Tedavisi
Uzmanlar kronik seyreden bu hastalıkla mücadelenin yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Besleme düzeninin tamamen değiştirilmesi, hastanın bu rahatsızlıkla mücadelesinde istikrarın önemi vurgulanmaktadır.
- Bağırsak hareketlerini kolaylaştırmak için en az 2 litre su tüketimi önerilir.
- Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve fındık gibi lifli yiyecekler İBS’de görülen kabızlığa iyi gelir.
- Azar azar ve sık yemek yemek şikâyetleri hafifletmede etkilidir.
- Yiyecekleri yavaş yavaş, uzun süre çiğneyerek yemek gaz şikâyetine iyi gelir.
- Düzenli egzersiz yapmak stresi azaltacağından İBS hastalarına iyi gelir.
- Laktozsuz süt ve süt ürünleri tavsiye edilir.
- İBS hastaları yedikleri besinler ve belirtileri yazarak tetikleyen yiyecekleri tespit edebilirler. Böylece ilgili yiyeceklerden uzak durarak belirtilerde hafifleme elde edebilirler.
- Ev yapımı probiyotik bakımından zengin turşu ve yoğurt tüketimi iyi gelir.
- Yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar, sakatatlar, kek, poğaça ve börekler besleme düzeninden çıkarılmalı.
- Şişkinlik gerginlik, baskı, dolgunluk, tokluk gibi şikâyetleriniz için keçisakalı, kimyon, papatya, zencefil, nane, yıldız anasonu, zerdeçal, anason, adaçayı, kekik, rezene, tarçın, kişniş, çörekotu, defne ve papatya tüketimine özen gösterilmeli.
Birçok insanda zaman zaman huzursuz bağırsak sendromu belirtileri görülür, önemli olan bu hastalığı fark eden kişilerin hemen tedavilerine başlaması ve kronik bir vaka haline gelmemesidir. İBS, erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Anksiyete, depresyon gibi psikiyatrik sorunlar irritabl bağırsak sendromu riskinde artışa neden olmaktadır.