Kabızlığa Ne İyi Gelir? Sindirim Sistemi Rahatsızlığı Olan Kabızlık Nasıl Tedavi Edilir?
Kabızlık (Konstipasyon- Peklik) rahatsızlığı bağırsak hareketlerinin normale göre azalması ile ortaya çıkan bir sindirim sistemi problemi olarak adlandırılır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık; dışkı sayısında azalma, zor dışkılama, sert dışkılama gibi şikayetlere sebep olmaktadır. Kabızlık tedavi edilmez ise, ilerleyen aşamalarda hemoroid veya anal fistüller gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Günlük yaşamda beslenme alışkanlıkları, yaş, cinsiyet ve sağlık durumu, bağırsak hareketleri etkiler. Yaşanan kabızlığın nedeni her kişide farklılık gösterebilir. Dehidrasyon yani yetersiz sıvı alımına veya az lifli beslenme alışkanlığından kaynaklanabileceği gibi daha ciddi durumlardan da meydana çıkabilmektedir. Kabızlık için ne iyi gelir, gebelikte kabızlığa ne iyi gelir sorularının cevaplarını yazımızda sizler için derledik.
Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir?
Hamile kadınların hemen hemen yarısında kabızlık problemi görülmektedir. Kimisinde dönemsel yaşanan bu problem, kimilerinde hamileliğin tüm sürecini etkiliyebilmektedir. Hamilelik boyunca meydana gelen kabızlığa sebep olan en önemli faktör, artan Progesteron hormonudur. Bu hormonun görevlerinden biri düz kasları gevşetmektir. Düz kas içeren organlar ise rahim, kan damarları ve bağırsaklar olarak bilinir. Op. Dr. Aytun Aktan gebelik döneminde ortaya çıkan kabızlık sorunu için şu yöntemleri uygulamayı tavsiye ediyor:
Gün boyunca 6 ile 8 bardak arasında su tüketmek, hamile kadınlara yardımcı olmaktadır.
Lif bakımından zengin olan ve posası bol gıdaların öğünlerde mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
Bitki çaylarının tüketilmesi kabızlığa karşı alınabilecek önlemlerden birisidir. Ancak hangi bitki çaylarının tüketilebileceğinizi doktorunuza danışmalısınız.
Kuru meyveler ve doğal gıdalar kabızlığa iyi gelmektedir.
Besinlerin iyice çiğnenmesi ve gün içerisinde öğün atlamamak, kabızlığa karşı alınabilecek önlemler arasındadır.
Hamilelik süresince hareketlerin kısıtlanmasını gerektiren düşük tehlikesi gibi bir sorun yaşamıyorsanız, her gün kısa sürelerle yürüyüşe çıkmak bağırsak hareketlerini güçlendirecek ve kabızlığı engellemeye yardım eder.
Hamilelik doktor kontrolünde ilerlenmesi gereken bir süreç olup, doktorunuza danışarak alacağınız probiyotik takviyeleri de bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. İncir, üzüm, erik, kayısı ve elma gibi meyveler, brokoli, kuşkonmaz, havuç, lahana, marul, yeşil yapraklı sebzeler, pırasa gibi sebzeler hamilelik döneminde kabızlığa iyi gelir.
Kabızlığa ne iyi gelir evde hazırlayabileceğiniz yardımcı tarifler nelerdir?
Kuru kayısı, kuru incir gibi yiyecekler bağırsakları çalıştırır ve kabızlık sorununu çözmede yardımcıdır.
Birkaç dilim ananas ödem atmanızı sağlarken, içerdiği lif ile bağırsaklarınızın çalışmasını sağlar.
İçilen bir tatlı kaşığı zeytinyağı da kabızlık sorunu için iyi bir çözüm olarak bilinmektedir.
Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?
Kaçınılması gereken besinler
Brokoli, kereviz ve pırasa gibi sebzeler bunların başında gelir. Kuru fasulye, bilindiği üzere gaz sancısına neden olan başlıca yemeklerden biridir. Öte yandan portakal, limon ve greyfurt gibi meyvelerin de gaz sancısına neden olduğu bilinir.
Kafein içeren ve gazlı içecekler, annelerin uzak durması gereken bir diğer gıda alanıdır. Kafein içeren besinler anne sütünden dolayı bebeği etkilemektedir.
Bebeklerde gaz çıkarmak için bazı masaj teknikleri uygulanabilmektedir.
Çocuklarda kabızlık ne iyi gelir?
Yüksek lifli diyet; lif yemek, düzenli bağırsak hareketini destekler. Lif bakımından zengin besinler, tam tahıllı tahıl ürünleri, sebzeler, meyveler, baklagiller, fındık ve tohumlar iyi gelmektedir.
Bir çocuk kabız olduğunda, ilk adım diyetlerine lif ve su eklemektir. Kuru erik, armut ve elma gibi meyveler (kabuğu ile birlikte), lif ve sorbitol (müshil özelliği olan bir şeker) içerdiklerinden özellikle bağırsak hareketlerinin sıklığını artırmaya yardımcı olabilir.