Kahvaltı Sofralarımızın Vazgeçilmez Besini Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
Kahvaltı, kek ve böreklerde kullanılan yanı sıra beslenme düzenimizde önemli bir yere sahip olan yumurtanın faydalarını biliyor musunuz? ‘Süper gıda’ olarak bilinen yumurta, hem beyazı hem de sarısı, proteinler, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere besinler açısından son derece zengindir.
En
sağlıklı gıdalar arasında bulunan yumurta toplum tarafından en sık tüketilen yiyecekler arasındadır. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu besinlerin neredeyse tamamını içeren yumurta yi kolesterolü yükselterek, kalp hastalıklarına karşı koruyabilir, beyin gelişimi için önemli bir besin olan kolin içerir. Göz sağlığını korur ve çok iyi bir protein kaynağıdır. Yumurtadaki protein içerdiği temel aminoasitler sayesinde son derece yüksek kalitelidir.
Yumurta kolesterolü yükseltir mi?
Uzmanlara göre yumurta yüksek oranda kolesterol içermektedir. Önerilen günlük kolesterol alım miktarı 300 mg’dır ve tek bir yumurtada 212 mg kolesterol bulunur. Ancak yumurta, kanda iyi kolesterol olarak bilinen ve kalp hastalığı, felç gibi sağlık sorunlarından korunmamızı sağlayan HDL’yi (yüksek yoğunluklu lipoprotein) yükseltir. Ayrıca tok tutma özelliği sayesinde sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. Kolestrol rahatsızlığı yaşayanların yumurta tüketim miktarını doktorları ayarlamalıdır.
İçerdiği besinlerle sağlıklı yaşlanmayı destekler
Yaşlandıkça azalan iştah ve farklı besin gereksinimleri vücutta lif, kalsiyum, A, E, C, B6, B12 vitaminleri, folat, demir, magnezyum ve çinko eksikliğine neden olabilir. Ayrıca yaşlı insanlarda evin dışında daha az zaman geçirdikleri ve güneşe daha az maruz kaldıkları için D vitamini eksikliği riski de daha yüksektir.
Yumurtanın besin değerleri nedir?
Tek bir orta boy için;
- Kalori: 62,5
- Protein 5.5 gram (g)
- Toplam yağ: 4,2 g, (bunun 1,4 g’ı doymuş)
- Sodyum: 189 miligram (mg)
- Kalsiyum: 24.6 mg
- Demir: 0.8 mg
- Magnezyum 5.3 mg
- Fosfor: 86,7 mg (Günlük ihtiyacın %9’u)
- Potasyum: 60,3 mg
- Çinko: 0.6 mg
- Kolesterol: 162 mg
- Selenyum: 13,4 mikrogram (mcg) (Günlük ihtiyacın %22’si)
- Lutein ve zeaksantin: 220 mcg
- Folat: 15,4 mcg (Günlük ihtiyacın %5’i)
- A Vitamini: Günlük ihtiyacın %6’sı
- B5 Vitamini: Günlük ihtiyacın %7’si
- B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %9’u
- B2 Vitamini: Günlük ihtiyacın %15’i
- Yeterli miktarda D, E, K ve B6 vitamini