Prof. Dr. Tunç Akkoç: Plastik Şişelerdeki İçme Sularına Dikkat Çekti!
Prof. Dr. Tunç Akkoç özellikle yaz sıcaklarında, araçlarda veya güneş altında bırakılan plastik şişelerdeki suların bağışıklık sistemi için tehdit oluşturduğunu açıkladı. Pet şişenin içeriğinde bulunan kimyasalların sıcak ile birlikte içme suyuna karıştıklarını ve bu durumun hücrelere zarar verdiğini ifade etti.
Uzmanlar sıcakta bekleyen pet şişe içerisindeki suların zararlı olduğunu ortaya koydu.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunç Akkoç;
"Plastik şişelere baktığımızda, kimyasal yapısı nedeniyle uzun süre dayanıklı yapılar tercih ediliyor. Bunların çözünürlükleri çok düşük, dolayısıyla doğada uzun süre kalabiliyorlar.
Bu kimyasal maddeler zaman içerisinde, özellikle ışığa maruz kaldıklarında, suyun içerisinde daha çok çözünüyorlar. Bunun sonucunda; bunlar tüketildiği zaman, ciddi problemler yaratıyorlar. Bağışıklık sistemini uyararak yabancı madde olarak algılandıkları için sistem doğrudan yanıt veriyor bunlara. Yanıt dışında aynı zamanda toksik etkileri de var ve bu durum hücrelere zarar veriyor" ifadesinde bulundu.
Sular Güneş Görmeyen Bir Ortamda Tutulmalı!
Prof. Dr. Akkoç, uyarılarına şu sözlerle devam etti.
"Bizim doğaya bıraktığımız pet şişeler ve diğer plastik yapılar doğada uzun süre kalsalar dahi yok olmuyorlar. İçindeki kimyasallar zaman içerisinde ısıyla çözündüklerinde toprağa karışabiliyor. Eğer orada bir kaynak varsa ve o kaynağa inerse tekrar o döngüyle karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle pet şişelerin çok hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekiyor.
Özellikle bunları sağlayan yerlerin pet şişeleri sıcak yerde tutmaması ve hızlı şekilde tüketiciye ulaştırması gerekiyor. Stok sisteminde uzun süre kalan sular, yani pet şişeler bir şekilde sıcakla ve bulunan ortam ısısıyla birlikte o kimyasal maddeleri dışarıya doğru yayacaklar. Bazı suları içtiğimiz zaman acı bir tat gelir, işte acı tadın sebebi kimyasalın işin içine girmesidir."