Yorgun Hissenler; Bu 7 Beslenme Hatasını Yapıyor Olabilirsiniz!
Yorgun hissetme şikayetlerinin artmasıyla uzmanlar bu sorunun beslemende yapılan yanlışlardan kaynaklanabileceğini ifade ediyor. Günlük hayatınızda enerjinizi düşüren bu duruma neden olan 7 beslenme hatasını sizler için derledik..
Hiçbir şey yapmadan yine de enerjisiz ve yorgun hissediyor olabilirsiniz. Bir çok sebebin yanında bu durum yanlış beslenmenizden kaynaklanıyor da olabilir. Günlük işlerinizi yaparken bile yoruluyor, enerjinizi düşüren ve mutsuz hissetmenize yol açan yorgunluk bir türlü üzerinizden geçmiyorsa, eğer
kronik bir hastalık taşımıyorsanız, beslenme ve yaşam biçiminizi gözden geçirmelisiniz.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Sungur, sağlıksız yaşam tarzı kadar yanlış beslenme alışkanlıklarının da vücutta yorgunluğa yol açabildiğine dikkat çekerken, 7 besleme hatasını sizler için anlattı.
Karbonhidrata yüklenmek
Unlu yiyecekler, hamur işleri, şerbetli tatlılar ve beyaz ekmek gibi basit karbonhidratlar posa oranı düşük olduğu, yüksek kalori içerdiği ve kan şekerinin hızlı yükselip düşmesine yol açtığı için çok az tüketilmeli.
Fazla Kafein tüketmek
1-2 kupa filtre kahve ve bir fincan Türk kahvesiyle günlük alınması gereken 250-300 mg kafein yeterlidir. Daha fazlası anksiyete, baş ağrısı, sinirlilik, huzursuzluk ve uykusuzluğa bağlı yorgunluğa neden olur.
Az sıvı tüketimi
Yeterli sıvı alımı sağlanmazsa vücut dehidrate (susuz) kalır ve kişiler daha yorgun hisseder. Gün içinde içilen çay-kahve vücutta diüretik (hızlı idrara çıkış) etki göstererek vücudun daha da susuz kalmasına neden olur. Bunu önlemek için günde kilogram başına 30-35 ml su tüketilmelidir.
Protein bakımından yetersiz beslenme
Protein yetersizliği zamanla vücutta kas kaybına neden olur. Vücut direnci azalır, metabolizma yavaşlar. Yetişkinler gün içerisinde kişiye özgü porsiyonlarda proteinden zengin olan et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt ve ürünlerini tüketmelidir.
Düzenli beslenme (Öğün atlamama)
Düşük kaloriyle beslenildiğinde ve öğün atlandığında kan şekerinde düzensizlik meydana gelir. Bu sebeple halsizlik gelişir ve kişi kendini yorgun hisseder. Bunu önlemek için öğün düzeni sağlanmalı, her gün yemek saatleri düzenli olmalıdır.
Fazla alkol tüketimi
Fazla alkol kanda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin sayısını düşürür. Bu da anemiye (kansızlığa) neden olur. Anemisi olan kişilerde halsizlik, yorgunluk ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Magnezyum içeren besinlere yer vermek
Magnezyum eksikliği, yorgunluk, kas krampları, zihinsel problemler, düzensiz kalp atışı ve osteoporoza sebep olur. Magnezyum eksikliğini önlemek için düzenli olarak kabak çekirdeği, badem, kaju, çam fıstığı, ceviz, ıspanak, fasulye, mercimek, avokado, muz ve pırasa gibi bol miktarda magnezyum açısından zengin yiyecekleri gün içerisinde tüketmeye dikkat edilmelidir.