Uzmanlardan Korkutan Açıklama: “Aşılar Etkisiz Kalabilir”
Koronavirüsün P1 mutasyonunda da değişiklik gerçekleştiğini açıklayan uzmanlar aşıların etkisiz kalabileceğini dile getirdi.
Uzmanlardan korkutan açıklama.İlk kez 2019 yılının aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs hızla tüm dünyaya yayıldı. 2020 yılında milyarca insanın karantina altına alınmasına neden olan virüse karşı 2021 yılı itibariyle aşılama çalışmaları başlatıldı. Salgının bitişine dair umutlar artarken, koronavirüsün mutasyon geçirdiği tespit edildi. Özellikle Brezilya’da görülen P1 mutasyonunun çok daha hızlı bulaşması korku yarattı. Brezilya’da mutasyonlar üzerinde çalışan bilim insanları ise P1 varyantında da değişiklik gerçekleştiğini,
koronavirüsün bir kez daha mutasyona uğradığını dile getirdi. Uzmanların, aşıların yeni mutasyonlarda işe yaramama ihtimali olduğunu söylemesi ise endişe yarattı.
NTV tarafından derlenen habere göre, Brezilya Halk Sağlığı enstitüsü Fiocruz tarafından yapılan bir araştırma,
yeni tip koronavirüsün P1 mutasyonun hücrelere girmek ve enfekte etmek için kullandığı başak proteininde değişiklikler tespit edildiğini ortaya serdi.
Bilim insanları, bu değişikliklerin virüsü, başak proteinini hedef alan aşılara karşı daha dirençli hale getirebileceğini ve salgının şiddetini daha fazla artırabileceğini dile getirdi.
P1 varyantının ortaya çıktığına inanılan Amazon şehri Manaus'ta çalışan bilim insanı konu hakkında açıklamasında; "Virüsün antikorların tepkisinden kaçmak için yarattığı başka bir kaçış mekanizması olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Naveca, değişikliklerin daha agresif Güney Afrika varyantında (B.1.351) görülen mutasyonlara benzer göründüğünü buna karşı yapılan çalışmaların bazı aşıların etkinliğini önemli ölçüde azalttığını gösterdiğini açıkladı.
Naveca değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:
“Bu durum özellikle endişe verici çünkü virüs evriminde hızlanmaya devam ediyor. Çalışmalar, P1 varyantının orijinal corona virüse göre 2,5 kat daha bulaşıcı olduğunu ve antikorlara daha dirençli olduğunu gösteriyor.”
Brezilya'daki koronavirüsün ilk genom dizilimini yöneten Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ester Sabino ise P1 mutasyonunun daha hızlı bulaşmasının yeni varyasyonlara neden olduğuna dikkat çekti.